FaceBook-Logo
twitter-logo
youtube logo
blogger

protoboulies960

Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΜεγάλες ΠρωτοβουλίεςΕλλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης

Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης

Μεγάλες προσωπικότητες στην παρουσίαση  του νέου βιβλίου του Σοφοκλή Ξυνή  «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» στην κατάμεστη Παλαιά Βουλή

Σοφοκλής Ξυνής: «Το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας»

Hardavelas-Xinis-Vouliκατάμεστο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και εκπροσώπων των ΜΜΕ, αλλά και πλήθους αποφοίτων και στελεχών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή, συγγραφέα και προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλή Ξυνή, «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης».

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι κκ.: Μάρκος Μποναζούντας (καθηγητής ΕΜΠ, Χάρβαρντ, ΜΙΤ και προσωπικός μαθητής του κ. Ξυνή, που ταξίδεψε από τη Μάλτα αποκλειστικά για την παρουσίαση του βιβλίου), Φώτης Παπαθανασίου (διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη) και Κωνσταντίνος Λούλης (γνωστός αλευροβιομήχανος, ο οποίος πρόσφατα δώρισε την έπαυλή του στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»), ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος και επικεφαλής των σπουδών Δημοσιογραφίας στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ, Κώστας Χαρδαβέλλας.

Στις 264 σελίδες του βιβλίου του, που αποτελεί πρόταση-τομή για διέξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, ο καθηγητής Σ. Ξυνής κατέγραψε το όραμά του να γίνει η χώρα μας Διεθνές Πνευματικό Κέντρο, γεγονός που θα συντελέσει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ανάκαμψη αφενός και αφετέρου στην αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας ως πολιτιστικής υπερδύναμης. 

Για πρώτη φορά σε βιβλίο όλα τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την εκπαίδευση

 Με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης (ο όμιλος ΞΥΝΗ φέτος «κλείνει» τα 60 του χρόνια), ο κ. Σοφοκλής Ξυνής κατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει -για πρώτη φορά σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα!- όλα τα στατιστικά στοιχεία από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία, καταδεικνύοντας πως το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας. «Το 2000 οι διεθνείς φοιτητές ήταν 1,8 εκατομμύρια και το 2015 έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, από 13.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 1999, το 2015 έφτασε τους 90.000, γεγονός που τις απέφερε έσοδα 3,2 δισ ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ξυνής.

Ο κ. Ξυνής τόνισε εξάλλου, πως το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα ενός 30ετούς αγώνα του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ για την εξωστρεφή αναδιάταξη της ελληνικής εκπαίδευσης, ενώ επεσήμανε πως το θέμα τη προσέλκυσης ξένων φοιτητών αφορά τόσο στα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ όσο και στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς. «Η υποδοχή ξένων φοιτητών βοηθά πρώτον τα ίδια τα ιδρύματα, αλλά έχει παράλληλες ωφέλειες στην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στο πολιτιστικό κύρος της χώρας», υπογράμμισε. Στη συνέχεια της παρουσίασης, το λόγο πήρε ο επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος τόνισε ότι η μετατροπή της χώρας μας σε εκπαιδευτικό κόμβο της Μεσογείου, θα έδινε προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

Μάρκος Μποναζούντας: «Ανάγκη προγραμματισμού της Παιδείας σε ορίζοντα 50ετίας»

Την ανάγκη προγραμματισμού της Παιδείας σε ορίζοντα 50ετίας υπογράμμισε ο Μάρκος Μποναζούντας, καθηγητής ΕΜΠ, Harvard& ΜΙΤ, με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί έμφαση σε λίγους τομείς, στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διαπρέψει. Από πλευράς του, ο κ. Φώτης Παπαθανασίου, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, στάθηκε στο κομμάτι της πολιτιστικής διπλωματίας, λέγοντας ότι η μετατροπή της χώρας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης θα δημιουργήσει πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας.

Δείτε  εδώ το video της παρουσίασης, μέσα από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA TV.

Δείτε  εδώ το video της παρουσίασης, μέσα από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ANT1.

*Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Ξυνή έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων: οι Ολυμπιονίκες Στέλιος Μυγιάκης, Δημοσθένης Ταμπάκος και Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο τέως υπουργός Βύρων Πολύδωρας, οι βουλευτές Απόστολος Ανδρεουλάκος, Απόστολος Κράτσας και Πέτρος Μαντούβαλος, ο στρατηγός Δημήτρης Μπάκας, ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο πατήρ Δημήτριος Νίκου (ως απεσταλμένος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου), σύσσωμη η ομάδα handball του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, η γενική διευθύντρια του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Κατάβελος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ηλίας Ιορδανίδης, ο γεν. γραμματέας του ΠΣΑΠ Σταμάτης Συρίγος, ο γεν. γραμματέας της ΕΠΣΑ Γαβρίλος Παπαδόπουλος.Επίσης, παρευρέθηκαν διεθνείς ποδοσφαιριστές και αθλητές, μεταξύ των οποίων οι: Μίμης Δομάζος, Γιάννης Φρονιμίδης, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Αντώνης Τζανετουλάκος, Νίκος Πατσιαβούρας, Μιχάλης Γεροθόδωρος, Στέλιος Σαραφίδης, Σωτήρης Γκαβέλος, Τάσος Κωνσταντίνου, Φώτης Ντακουβάνος, Γιώργος Βαΐτσης, Ανδρέας Μπονόβας, Πέτρος Ξανθόπουλος.

 

Δράσεις και Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ελλάδας ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης

Διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο»

Toν Οκτώβριο του 1995 με πρωτοβουλία του Προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή, Σοφοκλή Ξυνή πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ».  Ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε την υποστήριξη και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων και ανθρώπων του πνευματικού, πολιτιστικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου. Οι βασικές ενότητες και τα επιμέρους θέματα του συνεδρίου καθορίστηκαν στο προσυνέδριο που διοργανώθηκε στο Ζάππειο 6 μήνες πριν την πραγματοποίηση του μεγάλου συνεδρίου στους Δελφούς, στην Επιστημονική Επιτροπή του οποίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Κ. Λέφας  (Δήμαρχος Δελφών),  Α.  Λεντάκης  (βουλευτής),  Γ. Νιώτης  (Υφυπ.  Εξωτερικών), Γ. Παύλος  (Καθηγητής Παν/μίου Θράκης), Β. Πολύδωρας  (Βουλευτής), Μ. – Θ.  Πουλαντζάς (Καθηγητής Παν/μίου Ρώμης), Ι. Τζαννετάκος (Δημ/φος).

Το συνέδριο στους Δελφούς αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη και αποφασιστική προσπάθεια  προώθησης  του  συγκεκριμένου  θέματος.   Στόχος  του,  τον  οποίο  και  πέτυχε,  ήταν  η ανταλλαγή απόψεων φωτισμένων προσώπων και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων πανεθνικής αποδοχής που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε παγκόσμια πνευματική εστία. Το συνέδριο χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι κ. κ.  Β.  Καρασμάνης (καθηγητής ΕΜΠ, Δ/ντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών), Κ.  Διακογιάννης  (Δημοσιογράφος), Μ.  Σίμιτσεκ (Αντιπρόεδρος ΕΟΑ, Αντιπρόεδρος ΔΟΑ), Α.  Σαμαράς (Πρόεδρος ΠΟΛ ΑΝ) και Ε.  Γιαννόπουλος (Υπουργός Εργασίας).

Εισηγητές  στο  συνέδριο  μεταξύ  άλλων  ήταν  οι  Γ.  Νιώτης  (Υφυπουργός  Εξωτερικών),  Ε.  Μουτσόπουλος  (Ακαδημαϊκός), Μ. –Θ.   Πουλαντζάς  (Καθηγητής  Κοινωνιολογίας  Παν/μίου Ρώμης), Β.  Βασιλικός (Συγγραφέας), Β.  Πολύδωρας (Νομικός Συγγραφέας και τ  Υφυπουργός Προεδρίας, Παιδείας, Εξωτερικών), Κ.  Χατζηκωστής (εκδότης στην Κύπρο), Κ.  Ζουράρης (Καθηγητής Πολιτειολογίας), Ε.  Σελλά-Μάζη, (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ιονίου Παν/μίου), Σ.  Ερμείδου-Pollet (Καθηγήτρια, Πρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Επιστημονικής και Πολιτιστικής  Επιμόρφωσης),  Χ.  Δαραδήμος  (Γλύπτης), Π.  Μποσνάκης  (Δρ   Ελληνικής Φιλολογίας, Παν/μίου Princeton), Ε.  Αρσεκίου  (Δρ  Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Birminigham), Α.  Τζίκας (Πρόεδρος ΕΟΑ), Κ.  Λέφας (Δήμαρχος Δελφών).

Συντονιστές των πάνελ ήταν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βλαστάρης και Όλγα Τρέμη.

Στην εισήγησή του με τίτλο «TO ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΔΕΥΣΗ» ο Σοφοκλής Ξυνής, διατυπώνει μια ρεαλιστική πρόταση πλήρως εναρμονισμένη με τα δεδομένα και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα του συνεδρίου, αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες συνιστώσες του. Είναι γεγονός, διαπιστώνει ο κ  Ξυνής στην εισήγησή του, ότι τα προηγμένα κράτη αλώνουν τα υπόλοιπα μέσω του πνεύματος, εκπαιδεύοντας επί χρόνια χιλιάδες νέους άλλων χωρών και κάνοντάς τους φορείς διάδοσης της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Αντίθετα, η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, πολλές φορές αμφιβόλου αξίας, χιλιάδες Ελληνόπουλα, τα οποία γίνονται τελικά στη χώρα μας πρεσβευτές καλής θέλησης των κρατών στα οποία σπούδασαν. Το  αποτέλεσμα  είναι  να  χάνουμε  ετησίως  τεράστιο  συνάλλαγμα  και  την  ευκαιρία  να δημιουργούμε πρεσβευτές που θα προωθούν τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το θέμα είναι τεράστιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και η ανάγκη να προχωρήσει η πολιτεία στη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους ξένους (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα μας γίνεται επιτακτική.

 

25 260

 

Αλλαγή του Νόμου για τους όρους έκδοσης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς

Από το 1992 ως το 2001 ο Σοφοκλής Ξυνής πρωτοστατεί στον αγώνα για το «ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε αλλοδαπούς φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα μας. Με  συνεχή  άσκηση  πίεσης  και  ειδικό  Υπόμνημα  με  τίτλο ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που υποβάλλει προς τους βουλευτές  και  τους υπουργούς  των Ελληνικών  κυβερνήσεων, προς  τις αρμόδιες αρχές, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και γενικά προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και μέσω του συνεδρίου ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, πιέζει αδιάκοπα για την επίλυση του θέματος.

Οι προσπάθειες δικαιώνονται…  Το όραμα γίνεται πραγματικότητα!

Το  2001,  με  τον  Νόμο  2910/2001  (αρ   ΦΕΚ  91, 2/5/01) που ψηφίζει η κυβέρνηση περί ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ  ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’  - ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, οι προσπάθειες του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή δικαιώνονται. Έτσι,  το  2002  φθάνει  στο  Mediterranean College το  πρώτο  μεγάλο group Κινέζων φοιτητών και από τότε μέχρι σήμερα πολλοί αλλοδαποί φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο από Ελληνικά κολέγια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχοντας γνωρίσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και επιστρέφοντας σ στην πατρίδα τους γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις Εκπαίδευσης

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ μέσω του Mediterranean College συμμετέχει διαχρονικά σε διεθνείς εκθέσεις STUDY ABROAD (Σπουδές στο Εξωτερικό) με σύνθημα STUDY IN GREECE σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ντουμπάι, Κίνα, Σερβία κ ά , περνώντας το μήνυμα σε αλλοδαπούς νέους που επιθυμούν βρετανικές σπουδές, ότι έχουν τη δυνατότητα  να  έρθουν στην Ελλάδα  και  να φοιτήσουν σε Ελληνικά Κολέγια που έχουν συμφωνίες franchise με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Μέσω της δραστηριότητας αυτής το Mediterranean College δημιουργεί στις χώρες που επισκέπτεται την αναγκαία υποδομή και ένα δίκτυο επαφών, το οποίο αργότερα θα κατευθύνει νέους φοιτητές για σπουδές στη χώρα μας.


Συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα

Τον Ιούνιο του 2002 ο Σοφοκλής Ξυνής συμμετείχε στην πολυμελή επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, που διοργάνωσε η τότε κυβέρνηση Σημίτη και την οποία ακολούθησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ Ξυνής ως μοναδικός εκπρόσωπος από το χώρο της εκπαίδευσης μετέφερε το μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι και η εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει μέγιστης σημασίας ‘εξαγώγιμο προϊόν’ της Ελλάδας, πέραν των παραδοσιακών εξαγωγικών κλάδων της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού. Παράλληλα, με την παρουσία του στην Κίνα ανέπτυξε επαφές με αρμόδιους φορείς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση Κινέζων σπουδαστών σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα της Ελλάδας (Κολέγια, κλπ).

 

{star-snippet}

Bookmark This

Powered by CoalaWeb